Naar inhoud

Voorbeeldig Geel: wat is het?

Het Stadsarchief verzamelde over de jaren heen een fantastische foto- en videocollectie van de verschillende Geelse gehuchten. Om enerzijds met de collectie naar buiten te komen en om anderzijds de collectie aan te vullen, werd Voorbeeldig Geel in het leven geroepen. Het project kwam tot stand dankzij het werk van vele vrijwilligers, in het bijzonder van Karel Swolfs.

Voorbeeldig Geel start per deeldorp met een oproep van foto- en videomateriaal over het verenigingsleven en het dorpsgebeuren. Het is met andere woorden een grote inzamelactie van foto’s die nog thuis in de koekendozen liggen en op zolder zitten. Die foto’s worden gescand en digitaal bewaard door het Stadsarchief. De originele foto’s krijgt de eigenaar terug mee naar huis of kan je schenken aan het Stadsarchief.

Toonmoment

Gedurende één weekend worden alle foto’s en filmpjes getoond op grote schermen in de parochiezaal. In het totaal worden er meer dan 1000 beelden getoond. Per scherm is er een thematische opdeling. Je kan je dus laten verrassen door de beelden of specifiek op zoek gaan.

Als bezoeker is het niet alleen leuk om ondergedompeld te worden in het leven van destijds, het Stadsarchief vraagt ook jouw hulp bij het beschrijven van de foto’s. Herken je iemand of weet je nog iets over de activiteit, was je zelf ooit lid van de vereniging, weet je uit welke tijd de foto ongeveer dateert? Alle hulp is welkom!

Nadien wordt alle informatie verwerkt en kan je alle beelden met de beschrijving terug vinden op deze Erfgoedbank.

Planning

Het doel is om met Voorbeeldig Geel op tournee te gaan langs alle parochies. Bel, Larum, Winkelomheide, Oosterlo, Holven en Ten Aard ontvingen Voorbeeldig Geel reeds.

In het najaar van 2021 volgt Punt. In 2022 St.-Dimpna en Stelen.

Oproep

Heb je nog materiaal liggen over één van de Geelse gehuchten? Was je lid van een Geelse vereniging en heb je nog leuk beeldmateriaal? Dan kan je steeds contact opnemen met het Stadsarchief (archief@geel.be – 014 56 66 90) of met vrijwilliger Karel Swolfs (karel.swolfs@telenet.be).